Δευτέρα, Ιανουαρίου 18, 2010

Για ποια δημοκρατία και Ευρώπη θέλουμε να μιλάμε?


Γεια σας,
οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και κλείνουν δρόμους, τελωνεία, συνοριακούς σταθμούς και ότι άλλο βρεθεί μπροστά τους. Όμως, η εποχή που διάλεξαν να ασκήσουν την ετήσια - καθιερωμένη πίεσή τους προς την κυβέρνηση δεν είναι η κατάλληλη και αυτό φαίνεται από τις άμεσες και έντονες αντιδράσεις πολλών επαγγελματιών.

Οι αγρότες ζητάνε επιδοτήσεις, υποστήριξη, μείωση φορολογίας και ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον για αυτούς. Όμως μία επαγγελματική ομάδα, όπως είναι οι αγρότες, δεν έχει κανένα δικαίωμα, να απαιτεί ειδική μεταχείριση εις βάρους κάποιων άλλων.

Συμφωνώ απόλυτα με τους αγρότες ότι οι μεσάζοντες αγοράζουν από το χωράφι 1 και πουλάνε 10. Αυτό είναι καταδικαστέο. Όμως δεν συμφωνώ μαζί τους όταν πουλάνε στο χωράφι τους (σε αυτούς τους αυτοσχέδιους πάγκους -καταστήματα) 10, αυτό που πουλάνε 1 στον ενδιάμεσο. Συμφωνώ ότι πρέπει να διασφαλίζεται το εισόδημά τους όταν καταστρέφεται από τα καιρικά φαινόμενα, αλλά όταν μιλάμε για πραγματική καταστροφή και όταν η αποζημίωση δεν είναι στρεμματική, αλλά στην πραγματική καλλιέργεια.

Όταν ήδη έχουν ειδική μεταχείριση σε φορολογικά θέματα, είναι προκλητικό να απαιτούν ακόμα περισσότερα. Γιατί οι αγρότες να μην πληρώνουν ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος και φόρο καυσίμων, ακριβώς όπως οι άλλες επαγγελματικές ομάδες? Γιατί η δικαιολογία "είμαι όλη την ημέρα στο χωράφι και στον ήλιο" να είναι πιο ισχυρή από αυτή του οικοδόμου, του εργάτη σε χυτήρια, του οδηγού, του εργάτη σε οποιαδήποτε άλλη δουλειά? Γιατί η καταστροφή της παραγωγής τους να αποζημιώνεται, ενώ η καταστροφή ενός καταστήματος από φωτιά ή βανδαλισμούς να είναι απλά "επιχειρηματικό ρίσκο"?

Ακόμα όμως και αν έχουν απόλυτο δίκιο οι αγρότες, ακόμα και αν είναι σωστές οι απαιτήσεις τους, ποιος τους δίνει το δικαίωμα να κλείνουν τους δρόμους, τα σύνορα και τα τελωνεία? Ήδη η Βουλγαρία πρόκειται να καταφύγει στην ΕΕ για τον αποκλεισμό. Τα σύνορα με την ΠΓΔΜ αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης με αυτή τη χώρα και οι μεγάλες πολυεθνικές εκεί, σκέφτονται την δίωξη της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση δίνει έναν αγώνα στην ΕΕ για την Ελληνική οικονομία. Σωστές ή λάθος κινήσεις, είναι ιδιαίτερα σημαντικές και οι χειρισμοί πρέπει να είναι χειρουργικοί.. Πως θα μπορέσει μία κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την οικονομική και θεσμική της θέση, όταν εκτός από τα χάλια της οικονομίας, έχει και ομάδες επαγγελματιών που με το έτσι θέλω κλείνουν τις εθνικές οδούς?

Ποιος είναι αυτός που θα δώσει μία λογική απάντηση στον επιχειρηματία, επαγγελματία, έμπορο που θέλει να διακινήσει προϊόντα και υπηρεσίες? Ποιος θα πείσει ότι οι αγρότες έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους υπόλοιπους? Αν δεν σας συμφέρει, μπορείτε να αναζητήσετε άλλη εργασία. Ελεύθερη αγορά! Τι θα γίνει αν αύριο οι δικηγόροι κλείσουν την Λ. Αλεξάνδρας, οι έμποροι την Σταδίου, οι ταξιτζήδες την Κηφισίας κλπ? Αυτό λέγεται οργανωμένο κράτος, με σύνταγμα και νόμους?

Θεωρώ ότι τα συνταγματικά δικαιώματα του κάθε Έλληνα είναι αδιαπραγμάτευτα. Είναι δικαίωμά μας η ελεύθερη μετακίνηση. Και από την στιγμή που οι αγρότες παραβιάζουν το σύνταγμα, αλλά και τον κοκ που δεν επιτρέπει την κίνηση αγροτικών μηχανημάτων στις Εθνικές Οδούς, η πολιτεία οφείλει να επέμβει. Όχι με ματ ή με βία. Ποτέ δεν τα υποστήριξα και ποτέ δεν πρόκειται να το κάνω. Αλλά με μέτρα ειρηνικά και δημοκρατικά.

Πρέπει να πεισθούν οι αγρότες ότι το παιχνίδι με τις επιδοτήσεις και την ειδική φορολόγηση έφτασε στο τέλος του. Πρέπει να πεισθούν ότι για να αυξήσουν το εισόδημά τους, πρέπει απλά να δουλέψουν πιο σκληρά και όχι να κλείσουν πιο πολλούς δρόμους. Πρέπει κάποιος να αλλάξει την νοοτροπία του εύκολου χρήματος με τον ελάχιστο μόχθο.

Όταν ολόκληρη η κοινωνία αγωνίζεται και πληρώνει την κρίση ή τις λανθασμένες πολιτικές, δεν μπορεί μία ομάδα συμπολιτών μας να κλείνει τα αυτιά της και να ζητάει περισσότερα. Και βέβαια, η κάθε κυβέρνηση δεν μπορεί να δίνει στους αγρότες (λίγα ή πολλά) κάθε Ιανουάριο που (λόγω έλλειψης καλλιεργειών) αποφασίζουν να κλείνουν δρόμους...

Σας ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας

Η υπερβολή της αυστηρότητας γεννά το μίσος, η υπερβολή της επιείκειας αδυνατίζει την εξουσία. Σααντί, 1213-1292, Πέρσης ποιητής


3 σχόλια:

  1. Την καλησπέρα μου Γιώργο,
    μια χαρά τα λες για μια ακόμη φορά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι όμως εγώ επιμένω. Μέχρι πότε θα κάνουμε στενόμυαλες κινήσεις απαιτώντας βραχυπρόθεσμες πληρωμές χωρίς να προχωράμε σε μακρόπνοους σχεδιασμούς; Ως πότε θα υποθηκεύεται το μέλλον των νέων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Spiros: Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια και την ανάγνωση

    @ Δείμος του πολιτη: Συμφωνώ ότι δεν μπορεί άλλο να υποθηκεύεται το μέλλον για μικρο-πολιτικές και εξυπηρετήσεις. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή