Τετάρτη, Νοεμβρίου 04, 2009

Έκτακτη εισφορά, επίδομα αλληλεγγύης και Εκκλησία...


Γεια σας,
το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης σχετικά με την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων, έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ήδη υπάρχουν τα πρώτα θετικά ή αρνητικά σχόλια.

Η κυβέρνηση επιβάλλει το μέτρο της έκτακτης εισφοράς σε 300 μεγάλες επιχειρήσεις και φορολογεί τα κέρδη τους για το 2008 με 5-10%. Από αυτό το μέτρο θα εισπράξει το ποσό των 870 εκατομμυρίων ευρώ.

Αρχικά ο ΣΕΒ, μέσω του προέδρου του, αντέδρασε θετικά, δε συνέβη όμως το ίδιο και με άλλους συλλόγους, επιμελητήρια και οργανώσεις. Οι επιχειρηματίες αντιδρούν στην συγκεκριμένη εισφορά, προσπαθώντας να διαφυλάξουν τα κέρδη τους.

Πέρα όμως από την εισφορά των μεγάλων επιχειρήσεων, πρόκειται να γίνει και αναπροσαρμογή του ΕΤΑΚ. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μαζέψει χρήματα και συγχρόνως να μην θίξει τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Εισπρακτική πολιτική, όμως, χωρίς αδικίες δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει.

Τα χρήματα που θα μαζέψει η κυβέρνηση από αυτές τις ρυθμίσεις (περίπου 1,05 δις ευρώ) πρόκειται να τα "μοιράσει" σε 2.500.000 άτομα (22%-23% του πληθυσμού!!!), με την μορφή έκτακτου επιδόματος που θα κυμαίνεται από 300-1300 ευρώ.

Είναι γεγονός και προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι σχεδόν το 1/4 του πληθυσμού ανήκει σε ευπαθείς ομάδες ή σε ομάδες με χαμηλό εισόδημα. Αυτή είναι η κατάσταση της Ελληνικής κοινωνίας και μπορεί το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο. Αυτό είναι που πρέπει να μας θορυβήσει, να μας ανησυχήσει και να μας ταρακουνήσει, ως κοινωνία.

Βλέπουμε όμως ότι εν μέσω αντιδράσεων και περιορισμών που μας επιβάλλει η ΕΕ, η κυβέρνηση προσπαθεί να παραμείνει συνεπής στις προεκλογικές της υποσχέσεις. Μπορεί τα μέτρα να είναι λίγα, μπορεί να οι προεκλογικές υποσχέσεις να περιελάμβαναν περισσότερα ποσά, όμως είναι μία θετική αρχή, η οποία βέβαια δεν πρέπει να σταματήσει εδώ.

Εκτός όμως από το επίδομα, η κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει να δημιουργήσει συνθήκες όπου δεν θα είναι απαραίτητα τα επιδόματα για να ζήσει κάποιος αξιοπρεπώς, ή τουλάχιστον να περιορίσει τον αριθμό των δικαιούχων. Το επίδομα που θα χορηγηθεί θα τελειώσει πολύ γρήγορα και μετά πάλι οι δικαιούχοι θα είναι στην ίδια κατάσταση με την σημερινή.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω ότι σε σημερινό άρθρο της εφημερίδας Το Βήμα, γινόταν λόγος για αύξηση του συντελεστή ΕΤΑΚ για τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία, από 1 τοις χιλίοις, σε 3 τις χιλίοις. Η σχετική αναφορά όμως δεν υπάρχει στο επίσημο σχέδιο νόμου, που κατέθεσε η κυβέρνηση στο διαδίκτυο.

Θα έπρεπε όχι μόνο να αυξηθεί ο συντελεστής ΕΤΑΚ της Εκκλησίας στα ίδια επίπεδα που ισχύουν και για τους πολίτες, αλλά θα έπρεπε να επιβληθεί και έκτακτη εισφορά στην Εκκλησία, ώστε και έμπρακτα να αποδείξει ότι είναι ένας οργανισμός που υποστηρίζει την κοινωνία.

Είναι γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει ειδικό καθεστώς στην φορολόγηση της Εκκλησίας. Όμως αυτό το "καθεστώς" θα πρέπει να είναι προς όφελος της κοινωνίας και όχι προς όφελος του ταμείου της Αρχιεπισκοπής!!!

Δεν νομίζω πως μία προσπάθεια της κυβέρνησης να "ζητήσει" την συμμετοχή την Εκκλησίας, στην γενική προσπάθεια όλων μας να σώσουμε ότι μπορούμε, θα έβρισκε τους πολίτες αντίθετους.

Σας ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας
Πίστευα πως όλοι πρέπει να πληρώνουμε τους φόρους μας με χαμόγελο. Tο προσπάθησα, αλλά εκείνοι επέμεναν να θέλουν μετρητά..

2 σχόλια:

  1. ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ

    Η ΑΛΛΙΩΣ ΔΩΣΑΜΕ ΔΩΣΑΜΕ

    ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

    Η Ν.Δ. με άγνωστο ,μέχρι στιγμής εκλογικό σώμα θα βγάλει καινούργιο αρχηγό ;Και τι θα αλλάξει σε ένα κόμμα που βασίστηκε στο ψέμα και στην διαφθορά; Ποιο είναι το καινούργιο εθνικό ξεκίνημα; Και τι ακριβώς θα προσφέρει στον ,εξαντλημένο οικονομικά ,έλληνα πολίτη;. Ποιό θα είναι το καινούργιο ανατρεπτικό στοιχείο στην γαλάζια ΄΄΄ λαοθάλασσα ΄΄ (αλήθεια που είναι οι τόσοι της Ντόρας; )και με ποια στοιχεία θα ξαναγίνει αύριο κυβέρνηση; Τι εκλογικό αποτέλεσμα θα έχει το έκτακτο συνέδριο της Ν.Δ και πόσο θα αλλάξει το σκηνικό σε ένα κόμμα που διέπεται από πολιτικές μανούβρες και απομάκρυνση από την εκλογική του βάση. Δεν διδάχτηκαν τίποτα από την ήττα τους; Τα επικοινωνιακά τερτίπια του Καραμανλή και η δήθεν άμεση επαφή με το λαό δεν μπορέσανε να τον σώσουνε και ούτε να την ξαναβγάλουνε νικήτρια Θα ανακυκλώσουν το ίδιο θλιβερό αποτέλεσμα;.

    Το ΠΑΣΟΚ διανύει το πρώτο 100ήμερο του ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ. Αναιρεί ,καθημερινά, βήμα με βήμα τα λόγια και τις υποσχέσεις που έταξε προεκλογικά. Λόγω των «έκτακτων συνθηκών>> εφαρμόζει πακέτο μέτρων όπως : πάγωμα του κονδυλίου για το ΕΚΑΣ στα 1,14 δισ. Ευρώ, κατάργηση του stage,αύξηση των φόρων, επιβολή έκτακτων φόρων σε συνδυασμό με επιλεκτικές προσλήψεις πράσινων συμβούλων . Τα μεγάλα λόγια λειτούργησαν θαυματουργά προεκλογικά. Του δώσανε το προβάδισμα των 10%.Τώρα τι γίνεται; Θα φτάσει ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ. Που πήγαν τα μεγαλοπρεπή σχέδια; Τα πολλά τα λόγια τα μεγάλα τι εισπρακτική αξία έχουν; Δύσκολη δουλειά σε μία χώρα που δεν παράγει τίποτα εκτός από φαφλατάδες πολιτικούς. Ο προϋπολογισμός του 2010 κατατέθηκε θα είναι βιώσιμος; Δεν έχει ετήσια πραγματική ισχύ επειδή το συζητούμενο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης είναι τριετές. Θα έχουνε έσοδα από την περικοπή των πρωτογενών δαπανών (1,6 δισ. Ευρώ);. Η εξοικονόμηση αυτή δεν θα προέρχεται από περιστολή της σπατάλης αλλά από ψαλίδισμα κοινωνικών παροχών(το 1,2 δισ. αντιστοιχεί σε περικοπές από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα 400 εκατ. είναι από την κατάργηση του Ταμείου για τη Φτώχεια που είχε συστήσει η Ν.Δ). Πόσο εφικτές είναι οι έκτακτες εισφορές από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις και την μεγάλη ακίνητη περιουσία (1 δισ. ευρώ) σε μία χώρα όπου οι μεγαλύτερες φοροδιαφυγές είναι οι πολιτικοί και οι μεγαλοεπιχειρηματίες;.
    Η διαχείριση της καθημερινότητας είναι συχνός πονοκέφαλος του κάθε πολίτη. Αλλάξανε οι διαχειριστές της οικονομίας της χώρας μας αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Η ακρίβεια, η ανασφάλεια και η ανεργία συμπληρώνουν την εικόνα της διεθνούς οικονομικής κρίσης.Η Ελλάδα μας ήταν και είναι καταχρεωμένη. Της δόθηκαν πολλές υποσχέσεις για το ανώδυνο πέρασμα αλλά η Ε.Ε. σαν δαμόκλεια σπάθη αναμένει και ο δήμιος Χ. Αλμούνια θεωρεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του ελλείμματος επιτυγχάνεται από μέτρα μη μόνιμου χαρακτήρα. Η μεταρρυθμιστική ατζέντα του Γ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει ισχυρά επιχειρήματα και δεν του γεμίζει το μάτι.
    Οι λαγοί με τα πετραχήλια το σκάσανε και πάνω στο τραπέζι μας έμεινε μόνο ένα ξερό καρβέλι. Έτσι μας έχουνε φτάσει οι πράσινες και οι γαλάζιες κυβερνήσεις. Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Τι μπορεί να σου δώσει κάποιος που δεν έχει τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση πιέζεται. Ωστόσο, αυτό και άλλα κόμα μέτρα που είναι ίγο-πολύ κατά της ΕΕ (προσλήψεις σε Υγεία και Παιδέια, αύξηση των σχετικών δαπανών κλπ) είναι την έχουν τόσο υψηλά στην κριση του κόσμου. Απλά, η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά πόσο μπορέι να παίξει το χαρτί της ανεξαρτησίας και πού να υπακούει. Και σκέψου ότι αυτά ήδη είδαμε τα δύσκολα και τα αντιλαϊκά (συν το ασφαλιστικό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή