Κυριακή, Οκτωβρίου 11, 2009

Μια εβδομάδα αλλαγών...


Γεια σας,
μόλις μία εβδομάδα μετά τις εκλογές και φαίνεται πως τα πάντα είναι διαφορετικά σε κυβέρνηση, κράτος και Βουλή.

Η ισχυρή αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της Κυριακής, ενισχύεται ακόμα περισσότερο από την έρευνα που δημοσιεύει σήμερα η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία το 83% των πολιτών έχει θετική γνώμη για την νέα κυβέρνηση. Πολλοί περισσότεροι από όσους ψήφισαν το κόμμα του κ. Παπανδρέου, μόλις 7 ημέρες νωρίτερα.

Οι αλλαγές που έφερε ο Πρωθυπουργός στα υπουργεία, αλλά και η διαφανής στάση που έχει κρατήσει (τουλάχιστον μέχρι σήμερα) στο θέμα της στελέχωσης της νέας κυβέρνησης, δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν θετικά από τους πολίτες και την αντιπολίτευση.

Η ανανέωση και η εμπειρία στο νέο κυβερνητικό σχήμα έχουν την σωστή αναλογία για να δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης. Οι ισορροπίες σε όλα τα επίπεδα έχουν κρατηθεί και έτσι δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν ανυπόστατες φωνές και γκρίνιες.

Περισσότερο από όλα όμως η δύναμη της επιλογής του κ. Παπανδρέου ενισχύεται από την ισχυρή αυτοδυναμία. Με 160 βουλευτές είναι σε θέση να "κόψει" οποιοδήποτε χέρι ή γλώσσα μακραίνει επικίνδυνα. Έτσι, έχει την δυνατότητα να επιβάλλεται και να αποδεικνύει στους πολίτες της "καθαρή" του πρόθεση...

Εντύπωση επίσης κάνει η θέση και η αναγνωρισιμότητα του νέου πρωθυπουργού στο εξωτερικό. Με ισχυρές φιλίες αλλά και με έντονη αποδοχή από πολιτικούς σε όλο τον κόσμο, είναι σίγουρο ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα αισθανθεί μόνος. Από τις πρώτες ώρες της εκλογής του, τα διεθνή ΜΜΕ, άρχισαν να αναφέρουν το όνομά του. Τα Τούρκικα ΜΜΕ αντιμετώπισαν θετικότατα την εκλογή του πρώην Υπουργού Εξωτερικών. Τούρκοι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα αλλάξει θέση σε Ευρωπαϊκό, Βαλκανικό αλλά και Διεθνές επίπεδο. Ας μην ξεχνάμε τις σχέσεις που είχαμε με τις Αραβικές χώρες και χάθηκαν από την ανύπαρκτη εξωτερική πολιτική της ΝΔ. Η Ελλάδα οφείλει να ξαναβρεί τους συμμάχους της αλλά και την φωνή της στο εξωτερικό.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο παγκοσμιοποιημένο σύστημα που έχει αναπτυχθεί και στο οποίο θέλουμε να συμμετέχουμε. Η Ελλάδα είχε χαθεί τα τελευταία χρόνια. Οι επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ είχαν κλείσει την χώρα μας στο καβούκι της και η συμμετοχή μας ήταν απλά εθιμοτυπική, όπου ήταν απαραίτητη.

Η ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν έρθουν ξένες επενδύσεις την χώρα. Οι ξένες επενδύσεις όμως δεν μπορούν να έρθουν μόνο επειδή έχουμε ήλιο ή επειδή βρισκόμαστε σε καλή γεωγραφική θέση. Εκτός από τις υποδομές αλλά και τα κίνητρα, η εξωτερική πολιτική είναι αυτή που πρέπει να υποστηρίξει την προσέλκυσή τους.

Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε το έργο να ξετυλίγεται τις επόμενες εβδομάδες. Οι προκλήσεις είναι πολλές, όμως η νέα κυβερνητική ομάδα δείχνει να μπορεί να τις αντέξει και να θέλει να τις αντιμετωπίσει..

Σας ευχαριστώ

Γιώργος Φακίτσας

Το να βελτιώνεσαι σημαίνει να αλλάζεις. Το να είσαι τέλειος σημαίνει να αλλάζεις συχνά. Ουίνστον Τσώρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός Πρωθυπουργός , Νόμπελ 1953


6 σχόλια:

  1. H νεα κυβερνηση σαφως δεν κρινεται τεσσερις μερες απο την ορκωμοσια αλλα αισιοδοξα ευχομαστε τα καλλιτερα γιαολους τους ΕΛΛΗΝΕσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντύπωση επίσης κάνει η θέση και η αναγνωρισιμότητα του νέου πρωθυπουργού στο εξωτερικό.
    ΛΕΝΕ ΚΑΛΩΣ ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ.ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΜΑ ΠΑΩ ΜΕ ΔΩΡΑ ΘΑ ΜΕ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΚΑΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ η άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!

    ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
    Τελείωσαν οι βουλευτικές εκλογές. Βγήκε το ΠΑΣΟΚ και αμέσως χαμήλωσαν οι τόνοι των δημοσκοπήσεων. Πολλά αλλάξανε σε λίγες ημέρες. Ο Γιωργάκης έγινε Γιώργος και έγινε (επιτέλους) αρεστός στους πάντες. Όλοι τρέξανε να τον προλάβουν με τις χαιρετούρες. Από τους πρώτους ήταν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ και αυτό λέει πολλά. Οι τούρκοι γείτονες μας το παίζουν καλά παιδιά και μετρίασαν τις επιδρομές τους στο εθνικό εναέριοι χώρο μας. Προφανώς οι υποσχέσεις του κυρίου Παπανδρέου για την πολυπόθητη Ευρώπη παίξανε σημαντικό ρόλο. Αυτές τις ημέρες η Σουηδική Ακαδημία επέλεξε το πρόσωπο που έχει κάνει το μεγαλύτερο μέρος ή το καλύτερο έργο για αδελφοσύνη μεταξύ των εθνών, για την κατάργηση ή τη μείωση των στρατών και διαρκή για την κατοχή και την προώθηση των συνεδρίων της ειρήνης για το Νόμπελ ειρήνης. Πώς ο Ομπάμα πήρε το Νόμπελ ειρήνης για τα πράγματα που…θα κάνει στο μέλλον;.
    Ασήμαντο ,για τα πράσινα παιδιά, είναι ότι ο ίδιος αριθμός ψηφοφόρων τους έχουν ψηφήσει το 2007 και το 2009.Επίσης ενώ έχουνε αυξήσει τα ποσοστά τους στην Κρήτη, στην Αρκαδία ,στον Έβρο έχουνε πιάσει τα χαμηλότερα ποσοστά στην Αθήνα, Πειραιά και στην Θεσσαλονίκη. Ζαλισμένοι από την νίκη κοκορεύονται για την μεγάλη διαφορά(10%) αλλά μήπως θα έπρεπε να μετριάσουν τον ενθουσιασμό τους και να στρωθούν στην πραγματική δουλειά; Το μόνο ευχάριστο στην πράσινη κυβέρνηση είναι ότι 9 γυναίκες φτάσανε σε θέσεις κλειδί .Καιρός ήταν να τις θυμηθούνε σαν ικανότητες και σαν έργο που επιτελούν και όχι σαν όμορφες που κοσμούν την Βουλή μας.. Οι Ν.Δ-τες που χάσανε σχεδόν 700.000 ψηφοφόρους ,έναν Καραμανλή και έναν Σουφλιά ,δεν ασχολούνται για τι και πώς. Η μόνη τους ανησυχία είναι ποιος θα πρωτοκαθίσει στην ζεστή ακόμα καρέκλα του Καραμανλή. Ασήμαντο ,επίσης, για τα δύο μεγάλα κόμματα είναι το 30% της αποχής των ψηφοφόρων(μπλε, κόκκινων και λοιπών πολιτικών χρωμάτων).
    Ο κάθε έλληνας πικραμένος όμως …θυμάται ότι στην ουσία τίποτα μα τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η φορολογία του δεν άλλαξε. Τα χρέη δεν εξαφανίστηκαν και οι φίλοι μας από την Ε.Ε. δεν θα δείξουν ευσπλαχνία απέναντι μας. Οι αναλύσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν έχουνε αλλάξει. Χρωστάμε πολλά! Ο δικομματισμός συνεχίζεται. Ο γόνος μιας οικογένειας αντικατέστησε τον γόνο άλλης πολιτικής οικογένειας αφήνοντας πολύ λίγο χώρο για τα μικρά κόμματα.. Στην χώρα μας η οικογενειοκρατία είχε και συνεχίζει να έχει μεγάλη παράδοση. Απόδειξη η χρονολογική σειρά των ελλήνων πρωθυπουργών.1945 Γ. Παπανδρέου,1955 Κ. Καραμανλής,1965 Γ. Παπανδρέου,1975 Κ. Καραμανλής,1981 Α. Γ. Παπανδρέου,1995 Α. Γ. Παπανδρέου,2005 Κ. Καραμανλής,2009 Γ. Α. Παπανδρέου. Το 2010 ;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μακαρι να γινει κατι ουσιαστικο για τον τοπο μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας ευχαριστώ πολύ για την ανάγνωση και τα σχόλιά σας...

    Προς τον ανώνυμο που θεωρεί πως ο πρωθυπουργός είναι προδότης, το μόνο που έχω να πω είναι ότι προσβάλλει τους πολίτες που τον ψήφισαν (μόλις 8 ημέρες πριν) και όχι τον ίδιο. Αν είναι από τους λίγους που βλέπει τον κ. Παπανδρέου ως προδότη, μπορεί να μας πείσει με επιχειρήματα, αν έχει.

    Η προδοσία από έναν πολιτικό είναι συνταγματικό αδίκημα και τιμωρείται. Αν λοιπόν έχει κάποια στοιχεία, τι τον εμποδίζει να τα δώσει στην δικαιοσύνη ή στην δημοσιότητα? Διαφορετικά η κατηγορία μετατρέπεται σε συκοφαντία...

    Άλλωστε εαν το 83% των πολιτών υποστηρίζει τον προδότη, τότε δεν πρέπει να αναζητήσουμε ευθύνες μόνο προς τον ίδιο, αλλά περισσότερο προς την ίδια την κοινωνία μας...

    Πραγματικά με ενδιαφέρει να μου εξηγήσετε τον λόγο που το λέτε. Μπορεί να βλέπετε κάτι που δεν βλέπω εγώ και να έχετε δίκιο. Να είστε σίγουρος ότι θα είμαι ο πρώτος που θα παραδεχτώ το λάθος μου.

    Να είστε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Α ΡΕ, ΤΙ ΠΑΙΔΙΑ ΕΦΤΙΑΞΑ. ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ.

    ΕΝΑ ΕΧΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ, ΘΕΤΙΚΟ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ. ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΚΟ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΕ ΕΛΛΑΔΑ.

    ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΘΕΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ.....ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΘΑ ΤΑ ΦΑΕΙ Η ΜΑΡΜΟΤΑ....

    ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΓΙΩΡΓΗΔΕΣ.....ΘΑ ΣΚΗΣΕΙ...

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
    ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΡΗΣΕΩΝ
    ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή