Δευτέρα, Αυγούστου 31, 2009

ΠΑΣΟΚ: Ευκαιρίες και προκλήσεις

Γεια σας,
οι κυριακάτικες δημοσκοπήσεις ήρθαν απλά να μας επιβεβαιώσουν την εντύπωση και το αίσθημα που έχει αναπτυχθεί στην κοινωνία. Το ξάφνιασμα των στελεχών της ΝΔ, γεννάει ερωτηματικά. Είτε είναι εκτός κοινωνίας και δεν ξέρουν τι συμβαίνει, είτε ζουν σε ένα δικό τους ιδεατό κόσμο. Γιατί, είναι αδύνατο για κάποιον που ζει ανάμεσά μας, να είχε την ελπίδα ή την ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα πάνε καλά.

Στην μεριά της αντιπολίτευσης, επικρατεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Συγκρατημένη, επειδή βλέπουν τα ποσοστά να ανεβαίνουν και η νίκη να είναι σχεδόν δεδομένη, όμως δεν μπορούν να είναι σίγουροι για την πολυπόθητη και απαραίτητη αυτοδυναμία.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου, έχει κλείσει το δικό του ραντεβού με την ιστορία, στο ρεστοράν της εξουσίας, απλά περιμένει τραπέζι...

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Πολλοί των κατηγορούν ότι δεν είναι έτοιμος και άλλοι ότι δεν είναι ικανός. Όμως πρέπει να θυμηθούμε ότι σημερινός πρωθυπουργός δεν είχε διατελέσει ούτε υφυπουργός σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Και οι δυο τους κληρονόμησαν ένα όνομα βαρύ. Πολλές φορές οι συγκρίσεις με τους κληροδότες τους είναι αναπόφευκτες, αν και άδικες καθώς δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ανθρώπους που δρουν ή έδρασαν σε διαφορετικές εποχές, με διαφορετικές αντιλήψεις...

Ο κ. Παπανδρέου έχει την ευκαιρία να μείνει στην ιστορία, για τον ίδιο ακριβώς λόγο που την είχε (αλλά την έχασε) ο κ. Καραμανλής: Την Αλλαγή... Η "Αλλαγή", που έδωσε την εξουσία στο πατέρα του, είναι ξανά στην επικαιρότητα σαν παιχνίδι της ιστορίας. Μία αλλαγή σε νοοτροπίες, κατεστημένα, αντιλήψεις και δράσεις.

Πέραν του Προέδρου του, το ΠΑΣΟΚ, έχει την ευκαιρία να δείξει στον κόσμο ότι άλλαξε. Ότι έκανε απολογισμό των λαθών του, τα αναγνώρισε και είναι έτοιμο να λάβει την σκυτάλη για έναν αγώνα με πολλά πολλά εμπόδια.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αντιληφθούν και να υιοθετήσουν νέες αντιλήψεις περί διαφάνειας, ειλικρίνειας και σύγχρονης κρατικής διοίκησης. Δεν μπορούν να ελπίζουν ότι τα πράγματα θα είναι ίδια, όπως πριν το 2004!

Οι πολίτες έχουν αγανακτήσει. Η πολιτική (όχι απαραίτητα οι πολιτικοί) έχει χάσει τον θαυμασμό που της αξίζει. Έτσι, η επόμενη κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια για λάθη... Και αν στα λάθη αφήνουμε μία μικρή χαραμάδα, στην αδιαφάνεια και την αλαζονεία δεν αφήνουμε τίποτα...

Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτην μέρα της διακυβέρνησης του, θα πρέπει να αποδείξει πολλά... Κατ' αρχήν, θα πρέπει να δείξει την προσπάθειά του για την αλλαγή. Δεύτερον, οι πολίτες θα περιμένουν και άμεσα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, όσο δύσκολο και αν είναι... Αλλά πάνω από όλα, θα χρειαστεί πολύ ειλικρίνεια.

Ειλικρίνεια στην εξήγηση της σημερινής κατάστασης, στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αλλά και στην εφαρμογή των μέτρων αυτών.

Συνεχίζω να επιμένω ότι ως πολίτες πρέπει να βλέπουμε τα προγράμματα των κομμάτων. Να κοιτάμε τι μας υπόσχονται, τις στόχους θέτουν. Τα προγράμματα είναι τα σπαθιά που πρέπει να ακονίζουν τα κόμματα και όχι μικροπολιτικές και παραπολιτικές ατάκες.

Σίγουρα η πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ είναι τεράστια και ο δρόμος θα είναι δύσκολος... Θα έχει να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οικονομία, την δημόσια διοίκηση και τον κρατικό μηχανισμό, σε συνδυασμό με την αγανάκτηση των πολιτών...

Ένα κόμμα εξουσίας δεν έχει δικαιολογίες. Το ΠΑΣΟΚ έχει "πάγκο" και ο κ. Παπανδρέου πρέπει να διδαχθεί από τον κ. Καραμανλή και να μην κάνει τα λάθη του. Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή έχει την δυνατότητα να μετατραπεί σε κίνημα... Κίνημα των πολιτών για την αλλαγή... Αλλά αν δεν γίνουν προσεκτικές και χειρουργικές κινήσεις, αυτό το ίδιο κίνημα θα μετατραπεί σε αντίπαλο του κόμματος... Κάτι σαν την κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Συνασπισμό, σήμερα...

Ο κ. Καραμανλής είχε μαγέψει τον κόσμο με την ρητορική του ικανότητα. Τα έλεγε "σταράτα" και όλοι αισθανόμασταν ότι συζητούσαμε μαζί του πριν τις ομιλίες του, καθώς εξέφραζε τις σκέψεις μας. Ήταν ο άνθρωπος που θα μπορούσες να παίξεις τάβλι στο καφενείο και να φας μαζί του στο ταβερνάκι. Δεν κατάφερε όμως να πάει παραπέρα. Έμεινε στα όμορφα λόγια, χωρίς να τα υποστηρίζει από πράξεις. Έτσι η ρητορική του και οι απόψεις του έμειναν στο καφενείο και το ταβερνάκι και δεν κατάφεραν να περάσουν στην πολιτική.

Ο κ. Παπανδρέου ακολούθησε διαφορετική τακτική. Αφού πέρασε τις εσωτερικές συμπληγάδες, άρχισε την συστηματική δουλειά. Έχτισε ένα πρόγραμμα και πάνω σε αυτό πατάει. Δεν επιδίδεται σε έντονο λαϊκισμό, παρά μόνο όπου είναι απαραίτητο. Κρατάει ένα προφίλ απόμακρο αλλά και φιλικό. Αισθάνεσαι ότι δεν θα τον βρεις στο καφενείο αλλά πρέπει να έχεις άποψη και λόγο για να συζητήσετε... Στο χέρι του είναι να προχωρήσει...

Το σίγουρο είναι ένα: Η επόμενη κυβέρνηση, πρέπει να αποδείξει ότι δεν κοροϊδεύει του πολίτες αλλά τους σέβεται. Πρέπει οι έντονες προσπάθειες να είναι εμφανείς, χωρίς να είναι τηλεοπτικές. Πρέπει να συγκρουστεί με κατεστημένα και να φέρει την πολυπόθητη κάθαρση... Διαφορετικά, σε πολύ λίγο καιρό, θα λέμε τα ίδια πράγματα με διαφορετικά ονόματα!!!

Ας κάνουμε υπομονή και θα δούμε...

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση...

Γιώργος Φακίτσας

Η ευκαιρία χορεύει μ' αυτούς που είναι ήδη στην πίστα. H. Jackson Brown, Jr., Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου