Κυριακή, Αυγούστου 23, 2009

Κάηκε η Αττική... Γιατί???


Γεια σας,
βραδιάζει η πιο τραγική Κυριακή για την Αττική και την Ελλάδα... Οι φλόγες καταστρέφουν με λύσσα οτιδήποτε βρίσκεται μπροστά τους. Το εύρος της καταστροφής είναι τεράστιο και όταν αντιληφθούμε την σοβαρότητα της οικολογικής καταστροφής, σίγουρα θα αισθανθούμε δέος.

Στο σύνολο των ΜΜΕ και ειδικά των τηλεοπτικών σταθμών, αποφεύγεται έντεχνα να γίνει λόγος για ευθύνες και παραλήψεις. Την ίδια τακτική προσπαθούν να κρατήσουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού θα ήταν τουλάχιστον εξοργιστικό πάνω στα καμμένα σπίτια να λένε "φταίει η κυβέρνηση".

Από την μεριά της η επίσημη πολιτεία τηρεί σιγή. Ούτε πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες, ούτε πληροφορίες για τις καταστροφές, ούτε αυτοκριτική για λάθη που σίγουρα έχουν γίνει. Ο "αρμόδιος" υφυπουργός κ. Μαρκογιαννάκης προέβη σε δηλώσεις πριν από λίγα λεπτά. Δηλώσεις που ήταν κενές περιεχομένου και αποτέλεσμα άβουλης διαβούλευσης. Έγινε λόγος για ισχυρούς ανέμους, για υπεράνθρωπες προσπάθειες, για κουρασμένους ανθρώπους και μέσα. Ζήτησε να μην υπάρχει πανικός... Κύριε Υφυπουργέ, έχει πανικοβληθεί μία ολόκληρη κυβέρνηση μόνο και μόνο για να μην χαθούν οι καρέκλες σας, εσείς ζητάτε ηρεμία από κάποιον που χάνει το σπίτι του?

Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν σοβαρότατες παραλήψεις και ευθύνες από την μεριά της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού... Καθυστερημένη προετοιμασία, ελλιπής προετοιμασία, υποτίμηση της αρχικής φωτιάς, καθυστερημένη ζήτηση βοήθειας από το εξωτερικό, καθυστερημένη συνδρομή από τον στρατό και μερική αξιοποίησή του. Όλα αυτά και πάρα πολλά ακόμα θα αναζητηθούν τις επόμενες μέρες. Θα αλλάξει όμως το αποτέλεσμα αυτής της καταστροφής? Όχι!!! Γιατί πρέπει πάντα να αναζητούμε ευθύνες μετά την καταστροφή και να μην σχεδιάζουμε πριν από αυτή?

Το υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση αντιμετωπίζει. Η ηγεσία του υπουργείου, φανερά και επικίνδυνα ανίκανη, δέχεται την συνεχή στήριξη του πρωθυπουργού προσωπικά!!! Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι καθαρά στο θέμα επιλογής προσώπων και αναξιοκρατικής διανομής αξιωμάτων...

Ο πρωθυπουργός επιλέγει ανίκανους και επικίνδυνους ανθρώπους για την ηγεσία του υπουργείου που επεμβαίνει με τις δράσεις του στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτή η ανίκανη ηγεσία εκτός από λανθασμένες κινήσεις, προχωράει στην επιλογή άλλων ανίκανων στελεχών για να εξυπηρετήσει την μοναξιά της και να μην φανεί η γύμνια της σκέψης της. Όλα αυτά, σήμερα, είναι 30 φορές χειρότερα από 6 γκαζάκια στο δάσος!!!

Εκτός όμως από την κυβέρνηση, σοβαρές ευθύνες έχει και η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και εμείς οι πολίτες, που ασκούμε κριτική από τον καναπέ... Οι δήμοι και οι νομαρχίες όφειλαν να είχαν προετοιμαστεί με οποιοδήποτε κόστος. Ακούμε αυτές τις μέρες ότι ο δήμαρχος Μαραθώνα, κ. Ζαγάρης, έχει δεχτεί μηνύσεις από τον δασάρχη, επειδή προσπάθησε να φτιάξει αντιπυρικές ζώνες. Μπράβο του για την προσπάθεια, όμως γιατί μας το λέει τώρα? Γιατί δεν είχε πάρει τα κανάλια νωρίτερα?

Που είναι οι πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης? Που είναι η ΚΕΔΚΕ? Ασχολείται με τίποτα άλλο εκτός από τα σκουπίδια?

Τέλος, εμείς που είμαστε? Οι δήμοι που βρίσκονται γύρω από το Πεντελικό όρος, αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Πόσοι προσφέρουν εθελοντικά βοήθεια στην φύλαξη του δάσους? Γιατί θέλουμε να έχουμε δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις? Βέβαια, για αυτό τον λόγο πληρώνουμε φόρους και έχουμε "οργανωμένη" πολιτεία, για να μας παρέχουν ασφάλεια και να μας προστατεύουν, όμως όταν τους βλέπουμε ότι είναι ανίκανοι, ας κάνουμε κάτι και εμείς... Για εμάς, όχι για εκείνους...

Η Αττική καταστράφηκε... Το αποτέλεσμα της καταστροφής θα το δούμε πολύ σύντομα και θα το πληρώσουμε ακριβά!!! Ούτε οι αναδασώσεις θα μας σώσουν, ούτε τίποτα... Το δάσος δεν αποτελείται μόνο από τα δέντρα που βλέπουμε... Το δάσος χρειάζεται και την χλωρίδα και την πανίδα!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση...

Γιώργος Φακίτσας

Πρέπει να σκεφτόμαστε πολύ αργά και διεξοδικά και να δρούμε με αστραπιαία ταχύτητα.
Ηρόδοτος, 480-420 π.Χ., Ιστοριογράφος (Δια στόματος Αρταβανου, θειου του Ξέρξη)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου