Τετάρτη, Μαΐου 20, 2009

Βουτιά της ανταγωνιστικότητας


Γεια σας,
την στιγμή που οι πολιτικοί της χώρας μας αγωνίζονται να μας πείσουν για την επικινδυνότητα του αντιπάλου τους και οι "φιλοζωικές" διαφημίσεις προσπαθούν να μας αποδείξουν ότι η κυβέρνηση επενδύει σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, την απάντηση έρχεται να την δώσει το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάπτυξης Μάνατζμεντ (IMD).

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου, η χώρα μας έχασε 10 θέσεις στην ανταγωνιστικότητα από το 2008 και βρίσκεται στην 52η, σε σύνολο 57 χωρών!!! Η απώλεια από το 2007, είναι 16 θέσεις.

Επιπροσθέτως, η χώρας μας έχασε θέσεις και σε άλλα χαρακτηριστικά που μετρήθηκαν, ενδεικτικά:
  • Οικονομική αποδοτικότητα: -4 θέσεις, 52η θέση
  • Αποτελεσματικότητα κυβέρνησης: -7 θέσεις, 53η θέση
  • Αποτελεσματικότητα επιχειρήσεων: -7 θέσεις, 49η θέση
Η χώρα μας περιλαμβάνεται ανάμεσα στις πέντε χώρες με την μεγαλύτερη πτώση (Εσθονία -12, Κολομβία -10, Ταϊβάν -10, Ρουμανία -9), ενώ ανάμεσα στις 24 χώρες της ΕΕ που έγιναν μετρήσεις, καταφέραμε να είμαστε στην 23η θέση, κατορθώνοντας να ξεπεράσουμε μόνο την Ρουμανία και βλέποντας την Βουλγαρία στην 38η.

Ο κ. Πέντζος, πρόεδρος των Βιομηχάνων στην Βόρεια Ελλάδα, σχολιάζοντας την έκθεση σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι αυτή η πτώση οφείλεται στην κακή δημοσιονομική πολιτική, τις χαμηλές ποιοτικά υπηρεσίες του κράτους, την γραφειοκρατία, την διαφθορά, την ανεργία, την στρεβλή λειτουργία του ανταγωνισμού και την μεγάλη παραοικονομία.

Βλέπουμε από τα παραπάνω ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να χαλάει οτιδήποτε -έστω- υπολειτουργεί στην χώρα. Υποσχόμενη την ανάπτυξη, την υποστήριξη των επιχειρήσεων και την ανταγωνιστικότητα, η ΝΔ πήρε την εξουσία το 2004. Μετά από 5 χρόνια, βλέπουμε να έχει καταφέρει να έχει δυσαρεστημένους σχεδόν όλους τους πολίτες.

Εργαζόμενοι και εργοδότες, μισθωτοί και επιχειρηματίες, φοιτητές και συνταξιούχοι, έχουν απογοητευθεί από τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου ή της κυβερνητικής απραξίας.

Θα πρέπει στην Ελλάδα να συνειδητοποιήσουμε πως καμία ανάπτυξη δεν θα έρθει αν δαιμονοποιούμε την επιχειρηματικότητα. Η ανάπτυξη των υγιών επιχειρήσεων είναι μονόδρομος αν θέλουμε να μειωθεί η ανεργία, να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους (μέσω της φορολογίας), να βγει η χώρα από το καβούκι της και να διεκδικήσει διεθνή οικονομική και επιχειρηματική υπόσταση.

Πολύ περισσότερο, οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή και την τεχνολογία, είναι αυτές που θα φέρουν τον ζητούμενο πλούτο. Μία χώρα, μία οικονομία, που δεν παράγει, αλλά μόνο καταναλώνει, είναι καταδικασμένη.

Οποιαδήποτε επέμβαση του κράτους στις επιχειρηματικές συναλλαγές δεν πρέπει να έχει μόνο και πρωταρχικό στόχο την είσπραξη φόρων. Πρέπει το κράτος να επεμβαίνει και να βοηθάει πραγματικά την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των καινοτομιών. Πρέπει να γίνουν σοβαρές επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Πραγματικά είμαστε μία χώρα που αν λειτουργήσει σωστά και είναι επαρκής η χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης, σε συνδυασμό με σωστές επενδύσεις στον τουρισμό, τότε θα απογειωθούμε... Ο λόγος είναι προφανής: Δείτε πόσοι Έλληνες στο εξωτερικό διαπρέπουν στις καινοτομίες και "προσφέρουν" τις υπηρεσίες τους οπουδήποτε αλλού εκτός Ελλάδας.

Δύο απλά βήματα, ανάπτυξη και τουρισμός, είναι το κλειδί για την βελτίωση της κατάστασής μας. Μία βελτίωση που δεν θα έρθει σε 5 ή 10 χρόνια αλλά θα έχει μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Γιατί αν κανείς από εμάς πιστεύει ότι μπορεί να μπει τάξη στο χάος της Ελλάδας τόσο σύντομα, τότε είναι ονειροπόλος. Ας βοηθήσουμε όμως τις επόμενες γενιές...

Σας ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας

Οικονομική πολιτική σημαίνει: αν κινείται φορολόγησέ το, αν συνεχίζει να κινείται ρύθμισέ το νομοθετικά, αν σταματήσει να κινείται επιδότησέ το. Ρόναλντ Ρήγκαν, 1911-2004, Αμερικανός Πρόεδρος [1981-1989]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου