Κυριακή, Μαΐου 17, 2009

Ευρωεκλογές: Ευκαιρία για στοχασμό


Γεια σας,
σε λίγες ημέρες θα έρθει στο τέλος της και η τρέχουσα προεκλογική περίοδος. Μία προεκλογική διαμάχη που συντηρεί έντονα τα σημάδια της πόλωσης, των σοβαρών χαρακτηρισμών και των προσωπικών επιθέσεων. Σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα, σαν μία ιστορία από παλιά...

Οι δημοσκοπήσεις

Δημοσκοπικά, το παιχνίδι των ευρωεκλογών σίγουρα έχει κερδηθεί από το ΠΑΣΟΚ. Όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι θα πάρει τουλάχιστον το 38% του εκλογικού σώματος, όσο δηλαδή και στις εθνικές εκλογές του 2007. Η ΝΔ, θα κινηθεί στο επίπεδο του 33%. Τα υπόλοιπα κόμματα φαίνεται να έχουν: ΚΚΕ 8%, ΣΎΡΙΖΑ - ΛΆΟΣ - ΟΙΚΟΛΌΓΟΙ 4-7%. Βλέπουμε δηλαδή ότι ο δικομματισμός θα αγγίξει το 70%, με μέγιστη πρόβλεψη το 75%.

Η αποχή είναι ένα κομμάτι των δημοσκοπήσεων που φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο. Η ημερομηνία των εκλογών συμπίπτει με την αργία - τριήμερο του Αγ. Πνεύματος και πολλοί συμπολίτες μας θα επιλέξουν την παραλία από το εκλογικό κέντρο.

Αυτοί που θα πληγούν περισσότερο από μία ευρεία αποχή είναι τα μικρά κόμματα. Από τους δύο "μεγάλους" περισσότερο θα κινδυνέψει το ΠΑΣΟΚ για δύο λόγους: Οι ψηφοφόροι, του θεωρώντας ότι η νίκη είναι δεδομένη, δεν θα συμμετάσχουν στην διαδικασία, ενώ οι "ορκισμένοι" εχθροί της ΝΔ, θα επιλέξουν την αποχή από το ενδεχόμενο να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ.

Οι κόντρες των αρχηγών.

Τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και τα υπόλοιπα, έχουν δείξει ήδη τον τρόπο με τον οποίο θα δράσουν στην προεκλογική περίοδο. Με ένταση και προσωπικές κόντρες θα οδηγηθούμε στις 7 Ιουνίου στις κάλπες.

Ο κ. Καραμανλής, έχει επιλέξει να οδηγήσει την αντιπαράθεση στις πολιτικές και προγραμματικές αδυναμίες των αντιπάλων. Δίνει επίσης έμφαση και στο κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και την ανευθυνότητα της ηγετικής του ομάδας.

Από την άλλη μεριά, ο κ. Παπανδρέου έχει διευρύνει το ακροατήριό του μιλώντας για δημοψήφισμα, σε μορφή εκλογών. Γνωρίζει ότι πολλοί είναι απογοητευμένοι από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ακόμα και ψηφοφόροι της. Έτσι ζητάει η ψήφος διαμαρτυρίας προς την ΝΔ, να γίνει ψήφος υποστήριξης προς το κίνημά του.

Από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Καραμανλής βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση. Ο λόγος είναι ότι το έργο αλλά και τα αποτελέσματα της κυβερνήσεώς του. Μιλάει για το κακό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο το δικό του "παρών" είναι σε χειρότερη κατάσταση. Η θεώρηση για το "κακό" που θα πλήξει την χώρα από το ΠΑΣΟΚ, αντικρούεται από το κακό που ήδη υφίστανται οι πολίτες.

Η κυβέρνηση έχει απολέσει το ηθικό πλεονέκτημα, αφού άφησε πολύ χρόνο διακυβέρνησης να σπαταληθεί χωρίς πρόγραμμα, χωρίς έργο, με οριακή πλειοψηφία στην Βουλή και με αμφίβολες διαχειριστικές πρακτικές.

Οι πολίτες γνωρίζοντας ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα έρθουν πολύ δύσκολα μέτρα, που θα ενταθούν από αυτά που σχεδιάζονται για το φθινόπωρο, θα προσπαθήσουν να στείλουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση. Η αποδυνάμωσή της, δεν θα επιτρέψει στο οικονομικό επιτελείο να "σφίξει" πολύ το ζωνάρι μας, φοβούμενοι την εκλογική συντριβή στις επόμενες βουλευτικές εκλογές - που δεν αργούν.

Οι ευρωεκλογές

Έχει αρχίσει μεγάλη και έντονη συζήτηση για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών. Κανείς δεν ασχολείται με τις πρακτικές που θα ακολουθήσουν οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν. Κανένα ΜΜΕ δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τις πράξεις τους στις Βρυξέλλες. Όλοι συζητάμε για τις ενδεχόμενες εξελίξεις στα εσωτερικά των κομμάτων, αν η διαφορά είναι μικρή ή μεγάλη.

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα ως βάση για την συνέχιση της συζήτησης, όλοι οι δημοσιογράφοι θα συζητούν για την ημερομηνία των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Εκεί θα έχει τελειώσει κάθε ενδιαφέρον μας για την Ευρώπη.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με ανοιχτά σύνορα και κλειστά μυαλά. Χρησιμοποιούμε διεθνείς και Ευρωπαϊκούς θεσμούς για την εσωτερική προβολή μας, αδιαφορώντας για την παγκοσμιοποίηση που υπάρχει γύρω μας.

Κλεισμένοι στα νοητά όρια της κομματικής μας ταυτότητας, προσπαθούμε να δούμε κάθε εκλογική αναμέτρηση (ευρωπαϊκή, δημοτική, νομαρχιακή) ως εθνική και να πανηγυρίσουμε για την επιλογή μας. Μία επιλογή που δεν βασίζεται σε κριτήρια ικανότητας και υπευθυνότητας. Μία επιλογή που τα τελευταία πέντε μας οδήγησε σε χειρότερες μέρες. Παραμένουμε όμως χαρούμενοι γιατί υποστηρίξαμε και κέρδισε το Χ κόμμα.

Όταν θα καταφέρουμε να δούμε την πολιτική χωρίς ποδοσφαιρικούς όρους, όταν συνειδητοποιήσουμε ότι η πολιτική ταυτότητα αφορά τις αξίες και τις αρχές μας (και όχι κάποιο συγκεκριμένο κόμμα), τότε θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα πάμε μπροστά... Ως τότε, ας χειροκροτούμε χωρίς να ακούμε και ας πληρώνουμε το τίμημα της πώρωσης..

Σας ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας


Είσαι πάντα ελεύθερος να αλλάξεις γνώμη και να διαλέξεις ένα διαφορετικό μέλλον. Ή ένα διαφορετικό παρελθόν.
Richard Bach, γ. 1936, Αμερικανός συγγραφέας ("Ο Γλάρος")


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου