Κυριακή, Μαρτίου 08, 2009

Πολιτική ή επιχειρηματική επιτυχία η πώληση της Ολυμπιακής?


Γεια σας,
την Παρασκευή, η κυβέρνηση κατάφερε να "ξεφορτωθεί" την Ολυμπιακή Αεροπορία που της είχε γίνει οικονομικό και πολιτικό βάρος τα τελευταία χρόνια. Η ανικανότητα των κυβερνήσεων να διαχειριστούν μία εταιρεία με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και λαμπρές προοπτικές, είχαν μετατρέψει την ΟΑ σε πρόβλημα.
Ο κ. Βγενόπουλος, που η επιχειρηματική του δραστηριότητα είναι πρωτοφανής για την Ελλάδα, αγόρασε την Ολυμπιακή με σχετική ευκολία και αναμφισβήτητα σε χρόνο ρεκόρ.
Η μεγαλύτερη επιτυχία του κ. Βγενόπουλου στην υπόθεση αγοράς της Ολυμπιακής, ήταν η αποδοχή που είχε η κίνησή του από το προσωπικό της εταιρείας. Ποτέ δεν έχουμε ξαναδεί το προσωπικό μίας κρατικής επιχείρησης να δέχεται τον νέο επενδυτή με ευχαρίστηση. Ίσως η στάση του κ. Βγενόπουλου, που έχει αποδείξει ότι υποστηρίζει την αξιοκρατία, να ενίσχυσε αυτή την αποδοχή.
Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση, έτρεξε να γιορτάσει την πώληση και να καρπωθεί το αποτέλεσμα. Είναι όμως πραγματικά επιτυχία την κυβέρνησης?
Η ΟΑ έπρεπε να είχε πουληθεί πριν πολλά χρόνια. Για κάθε μέρα που την συντηρούσαμε, πληρώναμε πρόστιμα. Ωστόσο, παλαιότερες προσπάθειες δεν είχαν αίσιο τέλος. Όλοι θυμόμαστε την τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Qatar, με μόνο σκοπό την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των Αράβων για τον εθνικό αερομεταφορέα. Όμως εκείνες οι επαφές δεν απέδωσαν. Έτσι κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης μέχρι σήμερα είχε αποτύχει. Και η προσφορά της MIG ξάφνιασε τόσο εμφανώς τα κυβερνητικά στελέχη, που δεν μπορούν να υποστηρίξουν ότι ήταν δική τους προσπάθεια οι επαφές με τον επενδυτικό όμιλο.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. ΜΙG, με μία κίνηση ματ, έκανε την προσφορά του. Ήταν η καλύτερη και έδινε στο κράτος όλες τις εγγυήσεις που αναζητούσε. Η κίνηση όμως αυτή δεν ήταν ξαφνική για πολλούς. Ήδη οι τελευταίες κινήσεις του κ. Βγενόπουλου ήταν να προσλάβει έμπειρα στελέχη από την αγορά.
Η τακτική του επιχειρηματία ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Γνωρίζοντας ή έχοντας την υποψία, ότι οι συζητήσεις για την πώληση της ΟΑ θα οδηγούσαν σε αδιέξοδο, κράτησε στάση αναμονής, προετοιμάζοντας μυστικά την επίθεσή του. Αφού είδε ότι η κυβέρνηση άρχισε να παρακαλεί τους Έλληνες επιχειρηματίες, κράτησε την υπομονή του λίγο ακόμα. Τελικά χτύπησε. Και το έκανε γρήγορα και κοφτά. Μόλις εμφανίστηκε ανταγωνιστής με καλύτερη προσφορά, έδωσε ελάχιστο χρόνο στην κυβέρνηση και γύρισε ξανά στην αναμονή.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή του τέλους. Αμέσως μετά την προσφορά της MIG, εμφανίζεται η AEGEAN με μία προσφορά αρκετά καλύτερη. Η κυβέρνηση την είδε ως δελεαστική, όμως έχει το αγκάθι της ΕΕ. Επειδή η Aegean είναι ανταγωνιστική εταιρεία, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να μην επιτραπεί η πώληση για λόγους ανταγωνισμού.
Σίγουρα όμως η κυβέρνηση θα ήθελε να το προσπαθήσει, τώρα που τα ταμεία είναι άδεια. Ωστόσο, ο κ. Βγενόπουλος έδωσε στην κυβέρνηση προθεσμία δύο ημερών. Αν η πώληση δεν γινόταν σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, θα απέσυρε την προσφορά και το ενδιαφέρον του.
Η κυβέρνηση, με τον φόβο να μείνει με την Ολυμπιακή στο χέρι, έσπευσε να κλείσει την συμφωνία, έστω και με λιγότερα χρήματα.
Έτσι, σίγουρα η πώληση της Ολυμπιακής είναι μία επιχειρηματική επιτυχία. Ο αντιπρόεδρος της MIG, απέδειξε άριστη επιχειρηματική στάση και επαγγελματική τακτική. Η υπομονή, η απότομη επίθεση και ο περιορισμός των χρονικών ορίων, μαζί με την διορατικότητα και την ανάληψη μικρού ρίσκου, του βγήκαν σε καλό.
Μένει να δούμε το μέλλον... Θα την πάει μπροστά όπως έκανε με άλλες εταιρείες??? Μακάρι...


Γιώργος Φακίτσας

Το μυστικό στις μπίζνες είναι να ξέρεις κάτι που κανένας άλλος δεν ξέρει.
Αριστοτέλης Ωνάσης,1900-1975,Έλληνας εφοπλιστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου