Τετάρτη, Φεβρουαρίου 25, 2009

Μεγάλοι... Έλληνες...

Γεια σας,

Δανείζομαι τον τίτλο από την καταπληκτική εκπομπή - σειρά - δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ, για τους μεγάλους Έλληνες... Πραγματικά καταπληκτική δουλειά. Περισσότερες πληροφορίες για τους "πραγματικούς" μεγάλους Έλληνες, μπορείτε να βρείτε εδώ: greatgreeks.skai.gr

Νομίζω όμως ότι παραφράζοντας τον τίτλο, μπορεί να λέει ότι οι Έλληνες είμαστε Μεγάλοι... Και αυτό είναι αλήθεια! Είμαστε μοναδικοί και σας εξηγώ τους λόγους:

  1. Κάθε χρόνο πληρώνουμε περισσότερα τέλη κυκλοφορίας για να οδηγούμε σε χειρότερους δρόμους. Αν το αυτοκίνητό μας υποστεί ζημιές σε αυτούς τους ακριβοπληρωμένους δρόμους, τότε δεν λαμβάνουμε καμία αποζημίωση.
  2. Πληρώνουμε τους φόρους μας χωρίς να λαμβάνουμε τίποτα από το κράτος. Παροχές όπως η ασφάλεια, η υποστήριξη, η καθοδήγηση και η κατανόηση από το κράτος, που θα έπρεπε να είναι δεδομένες, στην Ελλάδα τις ψάχνουμε ακόμα.
  3. Πληρώνουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές για να χρησιμοποιούμε τις ιδιωτικές μας ασφάλειες (όσοι έχουν). Όσοι δεν έχουν ιδιωτική, τότε είναι αναγκασμένοι να υποστούν την ταλαιπωρία των δημόσιων νοσοκομείων! Σας προκαλώ - προσκαλώ να κάνετε το παρακάτω πείραμα. Δείτε τι ασφαλιστικές εισφορές πληρώνετε και ρωτήστε έναν ασφαλιστή (οποιασδήποτε εταιρείας) τις παροχές που θα είχατε για συνταξιοδοτικό και νοσοκομειακό πρόγραμμα. Θα δείτε ότι πληρώνουμε την κρατική ασφάλεια πολύ ακριβότερα. Και από την κρατική, έχουμε λιγότερες πιθανότητες να πάρουμε σύνταξη!!!
  4. Οι επιχειρήσεις λειτουργούν σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Το παράδοξο είναι ότι εκτός από τον πραγματικό ανταγωνισμό, αντιμετωπίζουν και αυτόν με το κράτος! Οι νόμοι, ειδικά οι φορολογικοί, αλλάζουν συνέχεια.
  5. Οι τιμές σε σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα αλλάζουν συνέχεια. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι και όπου λειτουργούν, πάντα βρίσκεται κάποιος ο οποίος βοηθάει την μείωση του προστίμου.
  6. Όσοι πληρώνουν κανονικά φόρους και γενικά υποχρεώσεις προς το δημόσιο, νοιώθουν καθημερινά ηλίθιοι. Πάντα υπάρχουν ρυθμίσεις και ειδικές διατάξεις, που έρχονται την τελευταία στιγμή και βοηθούν όσους δεν έχουν τηρήσει τις υποχρεώσεις τους.
  7. Επίσης, το κράτος ζητάει από όσους πληρώνουν, να πληρώνουν παραπάνω για να καλύψουν την εισφοροδιαφυγή. Αν είναι δυνατόν, σε μία σύγχρονη κοινωνία, να τιμωρούμε την συνέπεια!!!
  8. Το κράτος έχει περισσότερους υπαλλήλους από όσους χρειάζεται. Ωστόσο, σε κάθε πρόβλημα η αιτία είναι η έλλειψη προσωπικού (νοσοκομεία, φυλακές, αστυνομία, εφορίες, παντού).
  9. Είμαστε οι πιο απαισιόδοξοι πολίτες με τους πιο αισιόδοξους πολιτικούς. Σε όλες τις μετρήσεις, οι Έλληνες υποστηρίζουν ότι η οικονομική κατάσταση είναι κακή, όμως οι πολιτικοί μας την ίδια στιγμή υποστηρίζουν ότι σε ένα έτος θα πετύχουν ότι δεν έχει γίνει από την μεταπολίτευση.
  10. Τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης (ή όπως αλλιώς τα λένε) μας τα δίνουν, όμως κάθε χρόνο χάνουμε δισεκατομμύρια επειδή δεν τα χρησιμοποιούμε ή δεν τα χειριζόμαστε σωστά.
Και τέλος,

11. Οι πολιτικοί μας νομίζουν ότι παράγουν έργο. Είναι οι πιο υψηλά αμειβόμενοι Έλληνες, έχουν τα περισσότερα προνόμια από όλους τους άλλους και αντί να είναι οι πιο παραγωγικοί, είναι οι πιο άεργοι!!! Παράγουν φωνές χωρίς έργο! Παράγουν θόρυβο χωρίς να κάνουν τίποτα. Παράγουν θυμό χωρίς αντίδραση. Το τελευταίο είναι που τους δίνει το θάρρος να συνεχίσουν.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η σχέση κράτους - πολίτη είναι πελατειακή. Πραγματικά! Όχι με την έννοια που την ακούμε στα κανάλια, όμως με την ουσιαστική έννοια.

Ο κάθε πολίτης πληρώνει φόρους, δασμούς και εισφορές σε αυτό το κράτος για να λάβει κάποιες παροχές. Όπως είμαστε συνδρομητές σε κάποια ιδιωτική εταιρεία για να έχουμε προϊόντα ή υπηρεσίες, το ίδιο είναι και με το κράτος. Πληρώνουμε και ζητάμε: ασφάλεια, δικαιοσύνη, ελευθερία, νοσοκομειακή περίθαλψη, σύνταξη, διαφάνεια και οτιδήποτε άλλο περιέχει η σύμβασή μας!

Δεν τους παρακαλούμε να είναι στην εξουσία. Μας παρακαλούν.
Δεν τους παρακαλούμε να μην κλέβουν. Το απαιτούμε.
Δεν τους παρακαλούμε να μας λένε την αλήθεια. Είναι υποχρέωσή τους.
Δεν τους πληρώνουμε για να κάνουν εφέ. Τους πληρώνουμε για να παράγουν έργο.
Δεν μας εξουσιάζουν... Μας υπηρετούν...

Κλείνοντας, θέλω να κάνω μία ερώτηση στον κ. Καραμανλή. "Τι πιστεύετε ότι θα γράψει η ιστορία για εσάς και τι θα θέλατε να γράψει? Μην σας ξεγελάει η ερώτηση. Το πρώτο μέρος μοιάζει με το δεύτερο, η απάντηση όμως δεν είναι η ίδια" Ξέρω ότι δεν θα λάβω απάντηση... Θέλω όμως να σκεφτούμε και εμείς, οι απλοί πολίτες... Τι θα γράψει για εμάς? Μάλλον ότι είμαστε του βολέματος και οι λιγότερο ενεργοί πολίτες που πέρασαν ποτέ από την Ελλάδα!!!

Ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου