Κυριακή, Φεβρουαρίου 22, 2009

Μηδενική πολιτική παραγωγή (Νέα απόδραση)

Γεια σας,

Εκτός από την έλλειψη βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα, τον τελευταίο καιρό έχουμε και έλλειψη πολιτικής παραγωγής. Παραγωγής ιδεών, λύσεων, θέσεων. Δεν λέω βέβαια ότι στην Ελλάδα τα τελευταία έτη είχαμε και ιδιαίτερη παραγωγή πολιτικού έργου, όμως τις τελευταίες εβδομάδες έχει μηδενιστεί.

Όλοι οι υπουργοί και οι βουλευτές, όπως και οι ομάδες των κομμάτων, έχουν εστιάσει την προσοχή τους στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και στα μεγάλα λόγια (κοκορομαχία) για την οικονομική ύφεση.

Σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε μία έντονη κινητικότητα, με συνεχείς συσκέψεις και συναντήσεις, για τον τρόπο που θα οδηγηθούν οι χώρες εκτός της κρίσης. Οι δύο υπερδυνάμεις της Ευρώπης (Γερμανία και Γαλλία), έχουν αρχίσει μία σύγκρουση κορυφής για την ανάδειξη του ισχυρότερου. Οι υπόλοιπες χώρες τρέχουν σε συσκέψεις μαζί τους συνέχεια, για να πάρουν και εκείνες κάτι.

Στην Ελλάδα, όλοι μας οι πολιτικοί έχουν καθίσει εντός των τειχών (εκτός του κ. Παπαθανασίου) και κοιτούν τις δημοσκοπήσεις. Πότε θα μιλήσει ο ένας, τι θα πει ο άλλος, μην αρχίσει πάλι κανένα εσωτερικό πρόβλημα...

Επιτέλους, οι πολιτικοί και οι πολιτικάντηδες όλως των κομμάτων πρέπει να καταλάβουν ότι τους εκλέγουμε και τους πληρώνουμε για να παράγουν έργο. Το έργο τους είναι συγκεκριμένο: Να φέρουν τις κοινωνικές ομάδες της χώρας σε μία συνοχή, να λύσουν όσο μπορούν τα οικονομικά θέματα και να κάνουν τον δημόσιο τομέα να λειτουργήσει. Με δύο λόγια, πρέπει να διαχειριστούν τα οικονομικά και να διοικήσουν τον λαό.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν λειτουργεί. Οι κοινωνικές ομάδες όχι μόνο δεν έχουν συνοχή αλλά έχει διασπαστεί και η ελάχιστη που υπήρχε μέχρι τώρα. Νέες τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν εμφανιστεί, μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου και την αποκάλυψη της ανύπαρκτης αστυνομίας. Τα εργατικά συνδικάτα ετοιμάζουν έντονες διαμαρτυρίες και αλυσιδωτές απεργίες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τα οικονομικά προβλήματα αντί να μειώνονται, γίνονται όλο και πιο έντονα. Οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν και τρικλίζουν από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Η ΕΕ μας θεωρεί ως την εσωτερική παραφωνία (όχι μόνο εμάς βέβαια), μας απειλεί με επιτήρηση, μας ζητάει εντονότερη προσπάθεια. Οι αγορές μας θεωρούν ως το πλέον αναξιόπιστο μέλος της Ευρώπης και τα δημόσια οικονομικά επιβαρύνονται συνεχώς με νέα δάνεια και πιο δυσβάστακτος όρους.

Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, που πάντα υπολειτουργούσε, τώρα έπαψε να λειτουργεί εντελώς. Ο λόγος δεν είναι στο προσωπικό των ΔΕΚΟ και των δημόσιων υπηρεσιών. Είναι από την ελλειπή ενημέρωση από τα υπουργεία και τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Καθημερινά εξαγγέλλονται νέα μέτρα, νέες ελαφρύνσεις, νέα ποσοστά και νέα κριτήρια. Έχουμε χαθεί μέσα σε αυτά και δεν γνωρίζουμε τι είναι οριστικό και τι μελετάται.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσουμε. Όποιο και αν είναι το κόστος, πρέπει να ξεκολλήσουμε από την απραξία και να κοιτάξουμε τι γίνεται. Δεν μπορούμε άλλο να είμαστε εγκλωβισμένοι στην εσωτερική μας μιζέρια και να πληρώνουμε την ανικανότητα των πιο υψηλόμισθων στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση πρέπει να παράξει έργο, η αντιπολίτευση να το θέσει υπό αμφισβήτηση και με την σειρά της να παράξει προτάσεις.

Ο πρωθυπουργός έκανε ένα έξυπνο αλλά και άχρηστο βήμα. Ζήτησε συναίνεση από τα κόμματα την αντιπολίτευσης. Ήξερε ότι δεν θα το δεχόταν κανείς (ούτε και εκείνος αν ήταν στην θέση τους). Το έκανε για να βάλει μία βάση πάνω στην οποία θα πατήσει για την προσφυγή στις κάλπες. Είναι ολοφάνερο και ιδιαίτερα σωστό στρατηγικά.

Αφού όμως το έκανε και δεδομένου ότι η συναίνεση δεν πρόκειται να έρθει, θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να προχωρήσει. Η προκήρυξη εκλογών είναι θέμα χρόνου και ο χρόνος είναι χρήμα!!!

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα όλων των εφημερίδων, όλοι οι υπουργοί λειτουργούν με προοπτική διμήνου και δεν λαμβάνεται καμία απόφαση που μπορεί να τους βλάψει πολιτικά έστω και στο ελάχιστο.

Αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι καιρός νομίζω να αρχίσουν συζητήσεις για τη διάρκεια της θητείας κάθε βουλευτή. Πρέπει η ανανέωση να μπει στην πολιτική σκηνή. Και η ανανέωση δεν γίνεται με τα ίδια πρόσωπα σε διαφορετικό φόντο!!!

Ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας


Υ.Γ.
Την στιγμή που πάτησα το πλήκτρο για την δημοσίευση αυτού του άρθρου, είδα στο Alter για την νέα απόδραση από τον Κορυδαλλό.

Παλαιοκώστας και σία, απέδρασαν για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια, Με Τον Ίδιο Τρόπο, από την μεγαλύτερη φυλακή της χώρας!!!

Η έλλειψη νέων πολιτικών ιδεών από τους πολιτικούς, οδηγεί σε απραξία και την φαντασία των απατεώνων. Όταν έγινε την πρώτη φορά η απόδραση, είπαμε όλοι: "Ρε τον μπαγάσα, πως το σκέφτηκε και το οργάνωσε όλο αυτό?". Σήμερα θα πούμε: "Αφού είναι οι ίδιοι, στα ίδια πόστα, το ίδιο άχρηστοι θα είναι"

Ποιος είχε απομακρυνθεί στην προηγούμενη απόδραση? ΚΑΝΕΙΣ! Ποιος είχε παραιτηθεί? ΚΑΝΕΙΣ!!!

Γιατί άλλωστε? Αφού ο ικανότατος κ. Παυλόπουλος ηγείται την άριστα εκπαιδευμένη αστυνομία, η οποία λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο.

Δύο υπουργοί, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, είναι υπεύθυνοι για αυτό! Θα το παραβλέψετε κύριε πρωθυπουργέ? Θα απορρίψετε τις παραιτήσεις τους? Θα ρίξετε τις ευθύνες σε εξωτερικούς εχθρούς? Η μήπως το οργάνωσε το κακό ΠΑΣΟΚ για να δείξει την ανικανότητά σας?

Ρεζίλι γίναμε, αλλά μάλλον και αυτό πρέπει να το συνηθίσουμε!!! Άλλωστε μάλλον η επόμενη απόδραση θα είναι με τον ίδιο τρόπο! Αλλά τότε επιβάτης θα είναι η κυβέρνηση!

Θα ήταν μία καλή ιδέα το ελικόπτερο αυτή την φορά να έχει προορισμό και όχι αφετηρία τις φυλακές του Κορυδαλλού, για μερικούς βέβαια!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου