Τρίτη, Ιανουαρίου 27, 2009

Δεν πάμε σε εκλογές... Απλά, έχουμε πολλά λεφτά!

Καλησπέρα σας,
την στιγμή που όλα τα στελέχη της ΝΔ τονίζουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Την στιγμή που όλα τα στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζητάνε πρόωρες εκλογές. Την ίδια στιγμή που το σύνολο των ΜΜΕ έχει αρχίσει να μιλάει για ημερομηνίες των πρόωρων εκλογών, η κυβέρνηση προχωράει σε όλων των ειδών τα φιλολαϊκά μέτρα. Όχι για την διάσωσή της, απλά βρήκανε πολλά λεφτά..

Δείτε μερικά από τα μέτρα που έχουν εξαγγείλει τις τελευταίες μέρες:
  • Αγρότες. Το κόστος των μέτρων για την ενίσχυση των αγροτών ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα επηρεάσει τον κρατικό προϋπολογισμό, επειδή θα δοθούν μέσω του ΕΛΓΑ και της Αγροτικής Τράπεζας. Πρόκειται για μια διαβεβαίωση που δεν έχει κανένα αντίκρισμα ούτε για τις αγορές ούτε για την Κομισιόν. Στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί πιστώσεις 450 εκατ. ευρώ για το 2009 που θα διατεθούν για αποζημιώσεις πραγματικών ζημιών του αγροτικού τομέα. Για να δώσει τις έκτακτες ενισχύσεις, ο ΕΛΓΑ θα δανειστεί και αφού ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα το δάνειο θα εγγραφεί στο χρέος της γενικής κυβέρνησης και ως δαπάνη θα επιβαρύνει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, των δημοσιονομικών μεγεθών, δηλαδή, αυτό που παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα 500 εκατ. ευρώ θα πρέπει να προστεθούν άλλα 120 εκατ. ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ που θα μειώσουν αντίστοιχα τα έσοδα του προϋπολογισμού.
  • Επίδομα θέρμανσης. Το κόστος του ανέρχεται σε 236 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο κατά της Φτώχειας για το οποίο έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό συνολικές πιστώσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ.
  • Άγονες γραμμές. Σε 90 εκατ. ευρώ υπολογίζεται κόστος για την επιδότηση των άγονων γραμμών της ακτοπλοΐας, που θα επιβαρύνουν το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Προσλήψεις στο Δημόσιο. Σε 500 εκατ. ευρώ υπολογίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τη δαπάνη για την επιδότηση πρόσληψης ανέργων στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η δαπάνη προβλέπεται ότι θα καλυφθεί από τον Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ) που χρηματοδοτείται από εισφορές των εργοδοτών και των εργαζόμενων.
  • Η πρόσληψη 4.000 επαγγελματιών οπλιτών θα κοστίσει στα δημόσια ταμεία 84 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ η δαπάνη για τους 5.000 νέους νοσηλευτές που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομίας και Υγείας κατά την πρόσφατη συνάντησή τους θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 105 εκατ. ευρώ.
  • Ενίσχυση ανέργων. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα διαθέσει 1.000 ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση στους ανέργους και μάλιστα είτε είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ είτε όχι. Εάν υλοποιηθεί το μέτρο, θα επιβαρύνει το έλλειμμα με 398 εκατ. ευρώ.
Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι αυτά τα μέτρα είναι άκρως αντίθετα με τα μέτρα που ζητάει η ΕΕ. Δεν είναι τόσο το δημοσιονομικό κόστος που προβληματίζει όσο το γεγονός ότι κατ’ αρχάς ένα μεγάλο μέρος της δαπάνης αφορά σε προσλήψεις στον δημόσιο τομέα. Στις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη άκουσαν με έκπληξη ότι εξαγγέλλονται προσλήψεις τη στιγμή που πυκνώνουν οι αναφορές στον διεθνή Τύπο για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας και την αύξηση του κόστους του δανεισμού. Επιπλέον, ανησυχία προκαλεί ότι οι εξαγγελίες παροχών δεν συνοδεύονται από ρητές δεσμεύσεις για προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών.

Και η ερώτηση του απλού Έλληνα είναι: Ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά? Εμείς? ΌΧΙ ΒΈΒΑΙΑ.. Οι επόμενες γενιές θα πληρώσουν αυτό το βάρος. Οι επόμενες γενιές, θα προσπαθήσουν να λύσουν αυτόν το γόρδιο δεσμό. Στις επόμενες γενιές δίνουμε αυτή την ευθύνη, χωρίς καν να τις εφοδιάζουμε με σωστή εκπαίδευση για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα.

Υπάρχει άραγε έστω ένας πολίτης που να μην πιστεύει ότι θα γίνουν οι πρόωρες εκλογές? Δεν σας πάω πολύ πίσω. Απλά θυμηθείτε πόσο καιρό τα μέσα συζητούσαν τον τελευταίο ανασχηματισμό Τελικά αυτό τον τόπο τον κυβερνούν τα ΜΜΕ και τα γκάλοπ. Μόνο έτσι κινείται μία δυσκίνητη κυβέρνηση και ένας απελπιστικός δημόσιος τομέας.

Και αν πάμε σε εκλογές τι θα γίνει? Ας το αφήσουμε για τα επόμενα άρθρα... Άλλωστε έχουμε 3 χρόνια για τις εκλογές...

Καλού - κακού, ας θυμηθούμε το "Μάθε που ψηφίζεις"...

Ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου