Σάββατο, Ιανουαρίου 24, 2009

Οι δημοσκοπήσεις χαράζουν την πολιτική μας?

Καλημέρα σας,
σύμφωνα με την σημερινή αρθρογραφία στις εφημερίδες, κυκλοφορούν οι φήμες ότι εκτός από τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύουν τα ΜΜΕ, υπάρχουν μυστικές δημοσκοπήσεις, πολύ πιο αναλυτικές, που γίνονται για λογαριασμό της κυβέρνησης.
Τα αποτελέσματά τους δεν είναι διαφορετικά από τις υπόλοιπες. Είναι όμως πιο στοχευμένες και πιο αντικειμενικές. Στα βασικά στοιχεία, εξακολουθεί το ΠΑΣΟΚ να προηγείται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες από την ΝΔ. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής έχει μεγαλύτερο ποσοστό στην ερώτηση "ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός", έναντι του κ. Γ. Παπανδρέου.
Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζουν 3 στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Τα παρουσιάζω και τα σχολιάζω παρακάτω:
  1. Οι παροχές προς τους αγρότες δημιούργησαν αρνητική εικόνα, επειδή έδωσε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση είναι ευάλωτη και αδύναμη στις πιέσεις των κοινωνικών ομάδων. Επίσης, οι παροχές μόνο προς τους αγρότες, δημιούργησαν αισθήματα απαισιοδοξίας προς άλλες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την οικονομική ύφεση (έμποροι, βιοτέχνες) και δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση στήριξής τους. Αντιθέτως, θετικές δηλώσεις προκαλεί η ανακοίνωση του επιδόματος θέρμανσης σε ανέργους και συνταξιούχους.
  2. Δεύτερο θέμα που αναδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις είναι ότι γενικώς η κοινή γνώμη, στην πλειοψηφία της πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός προχωράει σε παροχές, όχι επειδή νοιάζεται για τους πολίτες αλλά επειδή προετοιμάζει εκλογές. Όσον αφορά τη νέα κυβέρνηση, η πλειοψηφία πιστεύει ότι είναι αποτέλεσμα εσωκομματικών συμβιβασμών και πως ο κ. Καραμανλής είναι όμηρος των κορυφαίων στελεχών του.
  3. Τέλος, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης εξακολουθεί να μην επιθυμεί πρόωρες εκλογές, αλλά το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούν εκλογές για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, έχει αυξηθεί θεαματικά την τελευταία εβδομάδα.
Έτσι βλέπουμε ότι έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό πως η στάση της κυβέρνησης του "βλέποντας και κάνοντας" δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού και ολοκληρωμένου σχεδίου από την μεριά της κυβέρνησης, είναι έντονη και δυσάρεστη. Οι διάφορες κοινωνικές ομάδες αδυνατούν να πιστέψουν ότι τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση είναι αληθινά και θα φτάσουν στις τσέπες τους. Άλλωστε όλοι μας έχουμε χορτάσει από θεωρίες και περιμένουμε να δούμε έργα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση των πολιτών στο θέμα των πρόωρων εκλογών. Η μειωμένη επιθυμία για πρόωρες εκλογές σημαίνει ότι κανένα από τα δύο κόμματα εξουσίας , δεν έχει πείσει τους πολίτες ότι έχει τις λύσεις που επιθυμούν ή πολύ περισσότερο ότι μπορεί να προχωρήσει σε αυτές τις λύσεις. Αυτό το θέμα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον αφού το ΠΑΣΟΚ έχει μεγαλύτερο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου. Έτσι παρακολουθούμε το φαινόμενο η ΝΔ να είναι στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ να προηγείται στην πρόθεση ψήφου και η πλειοψηφία των πολιτών να μην θέλει εκλογές. Αυτό είναι πραγματικά ότι πιο περίεργο μπορεί να συμβεί!
Τέλος, παρακολουθούμε μία μικρή αύξηση (χωρίς να είναι η πλειοψηφία) στην επιθυμία των πολιτών να γίνουν πρόωρες εκλογές για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό. Είναι δηλαδή μία έκφραση "κάντε εκλογές για να μην μας ζαλίζετε". Είναι σίγουρο βέβαια ότι η αποχή σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι τεράστια.
Η ΝΔ θα συνεχίσει τις μυστικές δημοσκοπήσεις έως το τέλος του Φεβρουαρίου. Ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει την ημερομηνία των εκλογών μετά το Πάσχα. Είναι σίγουρο όμως, ότι οι εκλογές, όποτε και να γίνουν θα κρύβουν εκπλήξεις. Είτε στην συμμετοχή των πολιτών, είτε στην αυτοδυναμία, είτε στην κατανομή των εδρών. Ας περιμένουμε και θα δούμε.
Είναι όμως μεγάλη επιτυχία που κατάφεραν να κάνουν τον κόσμο να μην ασχολείται με την πολιτική. Δηλαδή να μην ενδιαφέρεται για τις αποφάσεις του κράτους που τον αφορούν. Όπως λένε "όλοι ίδιοι είναι. κανείς δεν ενδιαφέρεται για τους πολίτες. Σε εμάς πάλι θα πέσει το βάρος". Δεν θέλω να πιστεύω όμως ότι είναι έτσι... Υπάρχουν (ίσως ελάχιστοι, αλλά υπάρχουν) και πολιτικοί που ενδιαφέρονται.. Ας τους ανακαλύψουμε και ας τους αναδείξουμε...
Κουράγιο,

Γιώργος Φακίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου