Τετάρτη, Ιανουαρίου 21, 2009

Αγαπητοί μου αγρότες, γιατί???

Καλησπέρα σας,
πάλι καλά που το ίντερνετ μπορεί να περάσει οποιοδήποτε μπλόκο σε εθνικές οδούς. Τι έγινε πάλι ρε παιδια? Γιατί έκλεισαν οι δρόμοι?
Οι φίλοι μας οι αγρότες, που πραγματικά συμπαθώ, βγήκαν στους δρόμους γιατί έχουν φτάσει στην οικονομική ασφυξία. Δεν γνωρίζουν ότι όλοι οι Έλληνες είναι στην ίδια κατάσταση? Είδαν τους εμπόρους, τους βιοτέχνες και τους υπαλλήλους να κάνουν καταθέσεις και ζήλεψαν?
Θεωρώ ότι οι αγρότες είναι από τους πιο ευνοϊμένους κλάδους στην Ελλάδα. Δεν πληρώνουν φόρους, δεν πληρώνουν ίδια τιμή για το πετρέλαιο, δεν πληρώνουν ίδια τιμή για το νερό και πολλά άλλα. Όλες αυτές οι απαλλαγές δεν επιβαρύνουν το πορτοφόλι κανενός πρωθυπουργού, αλλά του απλού πολίτη.
Ο απλός πολίτης είναι αυτός που φωνάζει ότι οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα έχουν αυξηθεί. Ο απλός πολίτης είναι αυτός που πληρώνει κάθε αύξηση του πετρελαίου, του ρεύματος, του νερού και των φόρων.
Έκλεισαν τους δρόμους για να διεκδικήσουν τις επιδοτήσεις. Γιατί? Τους τα χρωστάει κανένας? Παίρνει κανένας έμπορος επιδότηση αν δεν πουλήσει το προϊόν του? Οι αγρότες δεν πούλησαν τα προϊόντα τους επειδή περίμεναν καλύτερες τιμές. Δεν ανέβηκαν όμως οι τιμές αλλά έπεσαν. Έπαιξαν και έχασαν! Εμείς φταίμε? Οι καταστηματάρχες της Αθήνας υπέστησαν τόσες ζημιές και αυτό που ζήτησαν ήταν να δουλέψουν περισσότερο για να καλύψουν τα έξοδά τους. Γιατί οι αγρότες όταν δεν πουλάνε την καλλιέργειά τους να πρέπει να το πληρωθούν?
Σήμερα ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, έστειλε μία επιστολή στον υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης και μεταξύ άλλων αναφέρει: " H Βιομηχανία καλείται ξανά να πληρώσει τα προβλήματα άλλων κλάδων". Έχουν δίκιο. Θα ήθελα να θυμήσω την στάση των αγροτών στην Κρήτη όταν έκαναν απεργεία οι ναυτικοί! Έκαναν επιθέσεις εναντίον τους! Αυτό είναι αλληλεγγύη? Και να θυμήσουμε ότι οι ναυτικοί πληρώνουν τέλη υπέρ ΟΓΑ!
Οι αγρότες έχουν άτοκα δάνεια, απαιτούν διακανονισμούς των δανείων που δεν πληρώνουν και διαγραφές χρεών! Γιατί? Ποιός άλλος κλάδος έχει τέτοια δικαιώματα? Ποιός άλλος κλάδος έχει τράπεζα (Αγροτική) που την χρηματοδοτεί το κράτος και κάνουν ότι θέλουν.
Για να μην θυμήσω ποιός επαγγελματικός κλάδος πρωτοστάτησε για την εκλογή της ΝΔ και τις δύο φορές. Τι θέλουν λοιπόν? Οι ίδιοι δεν ήταν που χειροκροτούσαν τον κ. Καραμανλή, στα ίδια μπλόκα επί εποχής Κ. Σημίτη?
Σήμερα η κυβέρνηση, αναζητά τρόπους για να δώσει ενισχύσεις στους αγρότες χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα με τις Βρυξέλλες. Μα καλά, είμαστε όλοι οι έξυπνοι στην Αθήνα και όλοι οι ηλίθιοι στις Βρυξέλλες? Εχθές μόλις ο υπουργός οικονομικών παρακαλούσε για μία πίστωση χρόνου και επιείκεια. Σήμερα προσπαθούμε να τους ξεγελάσουμε...
Αυτές είναι οι πολιτικές μας στάσεις? Να φτύνουμε εκεί που τρώμε? Δεν καταλαβαίνει ο κ. Καραμανλής ότι μπορεί να κερδίσει προσωρινά τους αγρότες αλλά θα χάσει οριστικά τους άλλους κλάδους? Δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι οι όμορφες εξαγγελίες για το ΤΕΜΠΜΕ ήταν μόνο λόγια και για τους εμπορους και βιοτέχνες, δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα?
Πρέπει να καταλάβουν οι αγρότες ότι οι λύσεις που ψάχνουν δεν θα έρθουν από αγροτοσυνδικαλιστές. Τσιφλικάδες και μεγαλοκτηματίες τους χρησιμοποιούν για να παίξουν τα δικά τους παιχνίδια.
Η λύση που θέλουν είναι στα χέρια τους. Να οργανωθούν σε σωστούς συνεταιρισμούς και να προωθήσουν τα προϊόντα τους εντός και εκτός Ελλάδος. Να προσλάβουν ειδικούς που θα τους συμβουλεύουν ποιές καλλιέργειες έχουν περισσότερη ζήτηση και να τους οργανώνουν για να ελαχιστοποιούν την υπερπαραγωγή ορισμένων προϊόντων. Να μάθουν οτι για να βγάλεις λεφτά πρέπει να δουλέψεις και όχι να περιμένεις τις επιδοτήσεις. Τέλος, πρέπει να καταλάβουν ότι όταν βγάζεις λεφτά, πρέπει να πληρώνεις και φόρους!
Η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει μία ένεση στο θέμα των αγροτών. Πρέπει να αναπτύξει και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρησης των αγροτικών πόρων και προϊόντων. Πρέπει να λάβει σημαντικές και δίκαιες αποφάσεις και να τις εφαρμόσει ανεξάρτητα από το κόστος. Σίγουρα τέτοιες αποφάσεις δεν θα είναι φιλολαϊκές (φιλοαγροτικές καλύτερα), όμως θα βάλει σε μία τάξη ένα τόσο σημαντικό θέμα. Πρέπει να δει ότι οι μεγάλες αγροτικές περιοχές, εκτός από ψήφους και εκλογική νίκη, μπορούν να φέρουν και πολλά λεφτά με την κατάλληλη συνεννόηση και διαχείρηση.
Πολιτικές μας λείπουν... Αλλά για αυτή τηνέλλειψη δεν φταίει κανένας από τους πολίτες. Η δημοκρατία δεν επιτρέπει σε κανέναν να έχει περισσότερα δικαιώματα. Η δημοκρατία απαιτεί εκτός από ελεύθερες ιδέες, να υπάρχουν και ελεύθερες μετακινήσεις. Οι αγρότες δεν πληρώνουν ούτε περισσότερα διόδια, ούτε περισσότερα τέλη, ούτε περισσότερους φόρους. Οπότε δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα να κλείνουν δρόμους και αεροδρόμια και να θέτουν σε ομηρία τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου